ServiŰ-Montenegro ziet af van Songfestival

Icoon MuziekServiŰ-Montenegro heeft zijn deelname voor het Eurovisiesongfestival 2006 ingetrokken. Het land kwam tot de beslissing nadat de nationale voorronde zaterdag uitliep op chaos. Het overwegend Servische publiek reageerde woedend op de zege van de Montenegrijnse band No Name. Bewakers moesten de winnaars en juryleden in veiligheid brengen.

Volgens de voormalige Servische premier Zivkovic leidde het nationale songfestival afgelopen zaterdag tot veel meer commotie dan de dood van ex-president Milosevic op dezelfde dag. Het was nota bene voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de band afkomstig uit Montenegro de voorronde wonnen. Met luid boegeroep en het gooien van allerlei voorwerpen maakten de Servische toeschouwers hun afkeur duidelijk. Volgens velen zou de Montenegrijnse jury een doorslaggevende rol hebben gespeeld bij de overwinning, door geen enkele punt aan Servische kandidaten te geven.

ServiŰ-Montenegro was overigens rechtstreeks gekwalificeerd voor de finale van het Eurovisiesongfestival, dat dit jaar in het Griekse Athene plaatsvindt. No Name eindigde vorig jaar als zevende namens het Balkanland.

Met dank aan sportfreak en babbelbox voor de submit.