Wielrennen: Thomas Dekker wint Tirreno

Icoon WielrennenThomas Dekker heeft de midden-Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico op zijn naam weten te schrijven. Zijn leidende positie in het algemeen klassement kwam niet meer in gevaar in de zevende en laatste etappe, die gewonnen werd door de Italiaan Alessandro Petacchi.

Na Joop Zoetemelk en Erik Dekker is Thomas (geen familie van Erik) Dekker de derde Nederlander die deze lastige meerdaagse koers op zijn naam weet te schrijven. Tevens is het voor de 21-jarige Rabobank-coureur de eerste grote overwinning in zijn profcarričre. Hij legde de basis voor zijn overwinning door telkens attent te koersen. Waar andere favorieten zoals Rebellin en di Luca het lieten liggen, wist de Dekker telkens in de eerste groep te eindigen in de heuvelachtige etappes. De jongeling nam de leiderstrui afgelopen zondag over na de tijdrit, waarin hij knap derde werd.

De weersomstandigheden hadden weliswaar ook zo hun invloed: Paolo Bettini schoof over het asfalt tijdens een fikse regensbui, terwijl hij toen leider was in het klassement. De beklimming naar San Giocomo, waar de beslissing had kunnen vallen in deze koers, werd eveneens geschrapt door de sneeuw die daar zou gaan vallen. Desalniettemin heeft Thomas Dekker voor een knappe prestatie gezorgd, zoals hij ook zelf aangeeft: "Deze ronde had ik aangestreept in mijn agenda. Nu ik ook daadwerkelijk heb gewonnen, trekken we vanavond wel enkele flessen champagne open!"


Thomas Dekker en twee chicks

-
Meer sportnieuws op FOK!sport!