SP: Openstellen grenzen ontwricht arbeidsmarkt

Icoon PolitiekDe Socialistische Partij (SP) vindt het volkomen onverantwoord dat staatssecretaris Van Hoof (VVD) per 1 mei de grenzen volledig wil openen voor werklieden uit Polen en een aantal andere Oost-Europese landen.

"Van Hoof is blind voor de ontwrichtende gevolgen voor onze arbeidsmarkt, de toekomstige werkgelegenheid van onze kinderen en de concurrentiepositie van zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers. Hij moet niet de grenzen maar zijn ogen verder openen.", aldus Tweede-Kamerlid Jan de Wit van de SP.

Volgens De Wit moet Van Hoof eens kijken naar de ervaringen in Ierland, dat in mei 2004 zijn grenzen openstelde. Veel werknemers van de Ierse veerboten is ontslagen en vervangen door goedkope Oost-Europese werknemers. Ook in andere sectoren is onderbetaling en verdringing aan de orde van de dag.

De Wit: "Van Hoof en de regering onderschatten schromelijk de gevolgen van het verder openstellen van de grenzen. Landen om ons heen, zoals Duitsland, België, Frankrijk en Oostenrijk hebben al besloten om de grenzen niet verder open te stellen. In Ierland komt een meerderheid van de bevolking en de oppositie in het parlement terug op het volledig openen van de grenzen. Ze willen een systeem van werkvergunningen zoals we dat in ons land kennen.

Als Van Hoof doorzet is Nederland voor Polen het dichtstbijzijndste land met open grenzen. In Ierland is 5% van de beroepsbevolking afkomstig uit Polen. Als dat in Nederland gebeurd praten we over ruim 300.000 mensen. Je bent niet van deze wereld om te denken dat het geen ontwrichtende gevolgen heeft.
"