Laatste hoorzitting zaak Milosevic afgelopen

Icoon BuitenlandsVanochtend heeft de laatste hoorzitting over de zaak tegen Slobodan Milosevic plaatsgevonden. Door de plotselinge dood van Milosevic, waarschijnlijk een hartaanval, kan de rechtsgang niet verder worden voltooid.

De hoorzitting van vanochtend duurde slechts twee minuten. Het Joegoslavië Tribunaal heeft de zaak officieel gesloten en de rechter stond nog stil bij de dood van Milosevic. De Jamaicaanse rechter sprak: "Wij geven uiting aan onze treurnis over zijn heengaan en vinden het spijtig dat zijn vroegtijdige dood niet alleen hem maar alle betrokken partijen van een vonnis onthoudt. Wij bedanken iedereen die deelnam in dit lange en moeilijke proces in de afgelopen vier jaar." Een order waarmee het proces wordt beëindigd zal binnen korte tijd worden uitgevaardigd. Het totale proces heeft 4 jaar geduurd.

Vandaag komt de zoon van Milosevic, Marko, het lichaam van zijn vader ophalen. Milosevic' zoon wordt vergezeld door een aantal Russische artsen die de sectie, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut, gaan controleren. Waar het lichaam van de overledene naar toe gaat, is nog niet duidelijk. Volgens de zoon werkt Servië niet mee aan een staatsbegrafenis en wordt zijn vader in Moskou begraven. Tegen de vrouw van Slobodan Milosevic staat namelijk nog een arrestatiebevel uit. De rechtbank in Belgrado heeft dit echter tijdelijk opgeheven, waardoor zij toch naar Servië kan reizen om de begrafenis van haar man bij te wonen, in het geval dat deze toch in Servië wordt begraven.

Met dank aan ALTF4 voor de submit.