Duitse lof voor Verdonk

Icoon BuitenlandsDuitsland moet Nederland tot voorbeeld nemen voor het immigratiebeleid, zo spraken gisteren de CDU/CSU-ministers van binnenlandse zaken op een bijeenkomst in Stuttgart. In tegenstelling tot Nederland is in Duitsland het immigratiebeleid de verantwoordelijkheid van de deelstaten.

In de praktijk komt dit neer op een wirwar van regeltjes, die in de ene deelstaat strenger zijn dan in de andere. Baden-WŘrttemberg stelde moslims bijvoorbeeld vragen om hun opvattingen over sekse-gelijkheid en democratie te testen, een zeer omstreden procedure in Duitsland.

Dit moet helemaal anders, vindt de federale minister van binnenlandse zaken, Wolfgang Schńuble (CDU). Zondag hield hij in de 'Frankfurter Allgemeine' een lofzang voor het Nederlandse immigratiebeleid en minister Verdonk. Vooral zaken als verplichte taaltoetsen en lessen in liberale cultuur oogsten veel bijval in Duitsland.

De CDU/CSU-ministers gaan zich dus inzetten voor meer eenvormigheid Ún voor strengere regels. De hoop is dat de SPD-ministers volgen. Schńuble: "Ik heb groot respect voor Nederland. Maar de Nederlandse geschiedenis toont ook dat je er niet komt met het idee dat je alles maar moet laten lopen."

Met dank aan DaanA voor het herschrijven en opsturen via de submit.