Hofstadleden willen niet naar Marokko

BinnenlandsTwee veroordeelde leden van de Hofstadgroep die inmiddels tot ongewenst vreemdeling zijn verklaard, willen ons land niet verlaten. Het gaat om de Marokkanen Mohammed Fahmi B. (24) en Mohammed el M. (25). Beiden werden vrijdag veroordeeld tot een straf die ze al in voorarrest hebben uitgezeten. Ze werden echter niet vrijgelaten maar in vreemdelingenbewaring gesteld omdat verblijfsvergunningen zijn ingetrokken.

De twee vrezen echter een uitwijzing naar Marokko. Bekend is dat het land 'niet bepaald vriendelijk' is voor terreurverdachten en de 'oorlog' heeft verklaard aan de radicale islam. De advocaat van Fahmi B. zegt: ''Mijn cliŽnt wil dat zijn veiligheid wordt gegarandeerd. Ik stel de Nederlandse staat keihard aansprakelijk wanneer zijn mensenrechten in Marokko worden geschonden.'' Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zei eerder al zich zorgen te maken over mensen met een 'terreurstempel' die worden uitgezet naar Noord-Afrikaanse landen.

Fahmi B., wiens veroordeling dit weekend nog werd bekritiseerd door VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, gaat zeker hoger beroep aanteken tegen zijn vonnis, zo zegt zijn raadsman. Een aantal andere veroordeelde Hofstadleden weet dat nog niet. Volgens hun radicale geloofsovertuiging mogen zij zelf geen oordeel halen bij de rechtbank, omdat zij de westerse rechtstaat verwerpen. Maar wanneer het OM hoger beroep aantekent mogen ze zichzelf wel verdedigen. Ook als je voor je leven moet vrezen, bijvoorbeeld door uitzetting, mag je ook voor jezelf in hoger beroep opkomen is hun uitleg van de islam.