Ruimtesonde aangekomen bij Mars

Icoon RuimtevaartNa een reis van zeven maanden is de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) aangekomen bij de planeet Mars. De ruimtesonde van de NASA was een half uur lang het contact met de aarde kwijt, maar toen er weer contact was bleek dat de sonde in de juiste baan om Mars zweeft. Soms lukt dat niet en dan schiet de sonde het heelal in.

De Marsverkenner stuurt gegevens over de planeet naar de aarde. Wetenschappers willen weten of er lang genoeg water op Mars is geweest om leven mogelijk te maken. De 2,2 ton wegende sonde is het meest geavanceerde ruimtevaartuig dat ooit naar een andere planeet is gestuurd. De sonde zal volgens de NASA tien keer zoveel informatie terugzenden dan alle voorgaande missies bij elkaar. "Hierdoor zullen de tekstboeken over Mars moeten worden herschreven", aldus Jim Graf, de projectmanager van de NASA.

De afgelopen jaren zijn er tientallen onbemande vluchten naar Mars geweest. Sommige sondes zijn op de Rode planeet geland. De Amerikanen willen over ongeveer vijftien jaar een bemande ruimtevlucht naar Mars uitvoeren.