'Volop manipulatie bij Peking Express'

Peking ExpressBij het televisieprogramma Peking Express wordt volop gemanipuleerd. Dat beweert voormalig medewerker Marc Hoogsteyns. Zo zou de productie van het programma per se een Nederlands koppel in de finale hebben willen krijgen. In Peking Express, dat op de Belgische zender VT4 en het Nederlandse NET5 wordt uitgezonden, houden kandidaten een liftwedstrijd door Azië.

"Omdat bepaalde kandidaten interessanter waren voor het programma regelde de producent een lift voor hen", vertelt Hoogsteyns in de Vlaamse media. "De Nederlandse zender NET5 had laten weten dat ze toch graag een Nederlands koppel in de finale had vanwege de kijkcijfers en op deze manier werd daarop geanticipeerd. De zender weet dat niet." Hoogsteyns is bezig met een boek over zijn ervaringen achter de schermen. Volgens de Belg moesten chauffeurs van het programma soms twintig uur per dag werken en vielen ze in slaap achter het stuur. Sommigen reden door na aanrijdingen met plaatselijke bewoners.

De voormalige journalist ging nadat hij bij Peking Express opstapte aan de slag bij Endemol, waarvoor hij bezig was met de voorbereidingen van een soortgelijk programma; 'Stanley's Route'. Ook daar vertrok hij na korte tijd. "Na veertien dagen bleek het daar nog erger. Zo wilden ze gaan jagen in een beschermd woud met gorilla's. Of ik even de gids wilde omkopen. Dat wilde ik niet." Volgens Ludo Poppe van productiehuis Kanakna, verantwoordelijk voor Peking Express, lult Hoogsteyns uit zijn nek. De voormalige medewerker zou een pathologische leugenaar zijn.