Homohaters VS verstoren uitvaarten

In de Amerikaanse staat Kansas komt het geregeld voor dat de uitvaart van een overleden homoseksueel verstoord wordt door homohaters van een Baptistengemeente. Onder aanvoering van predikant Fred Phelps, leider van een kleine baptistenkerkgemeenschap uit Topeka en fanatiek bestrijder van homofilie (zie Godhatesfags.com), worden de nabestaanden 'getrakteerd' op een anti-homoprotest.

Phelps begon met het verstoren van begrafenissen van personen die waren overleden aan Aids. Middels spandoeken werden de nabestaanden er op gewezen dat de dodelijke ziekte ''een straf Gods was''. Maar sinds een paar maanden verstoren de aanhangers van Phelps ook de uitvaarten van in Irak gesneuvelde militairen. Met leuzen als 'God haat flikkers' en 'God maakt IED's' (bommen langs de weg die Amerikaanse patrouilles treffen) worden de uitvaarten geleide gedaan. Niet dat de gesneuvelde militairen overigens homoseksuelen waren, maar simpelweg uit protest tegen de Amerikaanse samenleving die volgens Phelps homoseksualiteit tolereert.

Om te voorkomen dat Phelps nog langer uitvaarten van militairen verstoort, is een tegenbeweging opgestaan. Een speciaal opgerichte motorclub, Patriot Guard Riders, rijdt met de uitvaarten mee en verspert demonstranten de weg. Vorige week nog legden 400 motorrijders met succes een kordon rond een begraafplaats van Dodge City.

Wet
Ook de politiek heeft zich op de zaak gestort. Politici uit de staten Kansas, Missouri, Oklahoma en Kentucky stampten een noodwetje uit de grond die demonstraties bij begraafplaatsen verbiedt. De Baptisten storen zich daar echter niet echt aan. De 500 dollar boete nemen ze voor lief of ze gaan iets verderop staan. Maximaal staat er overigens 6 maanden cel op.

De haatdragende Baptisten hebben echter steun gekregen uit onverwachte hoek. Mensenrechtenbeweging 'American Civil Liberties Union', die normaal strijdt voor gelijke rechten van homoseksuelen, heeft de noodwet bekritiseerd. ''De door de staten afgekondigde verboden zijn in strijd met de grondwet, dat vrijheid van meningsuiting garandeert. Het is voor ons niet relevant of de boodschap van Phelps shockerend, beledigend of ongepast is'', aldus een woordvoerder. Phelps, een bewonderaar van Saddam Hoessein en Fidel Castro, vindt die steun een extra stimulans om door te gaan.


Demonstrerende baptist