Cohen verwacht Bolkestein en Vos in de raad

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen verwacht van VVD'er Frits Bolkestein en GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos dat zij plaatsnemen in de gemeenteraad van de hoofdstad. De twee politici werden dinsdag met voorkeurstemmen gekozen. Bolkestein kreeg bijna 2.400 stemmen en Vos 6.400. Beiden kwamen door dat stemmenaantal op een derde plek te staan bij hun partij.

Bolkestein liet echter al voor de verkiezingen weten geen raadslid te willen worden. Hij stond enkel als lijstduwer op de lijst van de VVD. Marijke Vos wil alleen wethouder worden in de hoofdstad. Voor een raadszetel wenst ze het Haagse pluche niet te verlaten. Cohen heeft daar echter geen boodschap aan: ''Gekozen is gekozen. Politici moeten de keuze van de kiezer respecteren.'' De onwillige politici kunnen overigens niet gedwongen worden om hun zetel in te nemen. Wanneer ze verstek laten gaan, wordt hun plek ingenomen door de eerstvolgende op de lijst.

De kans dat Vos wethouder kan worden in Amsterdam is redelijk groot. Haar lot ligt echter in handen van de PvdA, die dan moet kiezen voor een coalitie met GroenLinks. Een linkse coalitie met PvdA, GL en SP heeft een ruime meerderheid van 33 zetels. De PvdA heeft evenwel nog geen keuze gemaakt. Gisterenavond is Eberhard van der Laan aangesteld als informateur bij de onderhandelingen voor een nieuw te vormen college. Hij zal overleggen met de drie voornoemde partijen én de VVD. Met die laatste partij werkte de PvdA al vele jaren samen in coalitieverband.