'Kritiek op bonus Essent-baas is goedkoop'

Michel BoersmaDe bonus en het inkomen van Essent-topman Michiel Boersma (foto) mag dan wel hoog zijn, kritiek erop is juist goedkoop. Dat is de mening van Onno Hoes, VVD-gedeputeerde in Noord-Brabant en namens de provincie verantwoordelijk voor het salaris. De bonus zou op grond van concrete gehaalde doelstellingen zijn verdiend.

"Al die kritiek vind ik een beetje goedkoop. Vorig jaar waren we allemaal verontwaardigd, omdat we zowel de salarissen als het bonussysteem niet goed kenden. Nu is het systeem wel bekend en bovendien onder druk van aandeelhouders ook aangepast", stelt Hoes. Het salaris van Boersma, waarover vorig jaar al veel te doen was, steeg naar 873 duizend euro. Dit mede dankzij een bonus van 217 duizend euro, die gebaseerd was op doelstellingen als klanttevredenheid en financiŽle prestaties. De bonus had nog hoger kunnen zijn indien doelstellingen op het gebied van veiligheid en klachtenafhandeling ook waren gehaald.

Noord-Brabant is de grootste aandeelhouder van Essent, met 30,8 procent van de aandelen. Ook de provincies Limburg en Overijssel zijn door aandelen mede-eigenaar van het energiebedrijf. "Als de politici in Den Haag zo goed weten hoe hoog het salaris bij Essent moet zijn, kopen ze toch gewoon alle aandelen op en stellen ze voortaan zelf het beloningsbeleid vast", zegt Hoes.