Kabinet vol goede moed verder

Jan PeterOndanks de nederlagen die de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 leden bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen dinsdag, gaat het kabinet op de ingeslagen weg door. "Iedereen is zeer gemotiveerd om door te gaan met de beleidsagenda", liet premier Jan Peter Balkenende na de ministerraad van vanmiddag weten. Hij vertrouwt erop dat de resultaten van het regeringsbeleid de komende tijd steeds meer zichtbaar zullen worden.

De minister-president wees erop dat de economische groei flink aantrekt, dat het veiliger is geworden op straat, dat de wachtlijsten in de zorg teruglopen, dat er minder vacatures zijn in het onderwijs. Desondanks beseft hij goed dat de reeds genomen harde maatregelen veel van de Nederlandse burgers heeft gevraagd. "We hebben nooit gezegd dat het beleid pijnloos zou zijn. Het is zeer de vraag of de PvdA het anders zou doen", aldus Balkenende. Het echte oordeel van de kiezer komt pas volgend jaar, zo voegde hij eraan toe.

CDA
In aanwezigheid van Balkenende en fractievoorzitter Maxime Verhagen is door het partijbestuur van het CDA vanavond de verkiezingsuitslag geëvalueerd. Het bestuur heeft daarbij geëist dat de koopkrachtbeloftes van het kabinet hoe dan ook waargemaakt worden, vooral voor de lagere middenklasse. Ook wil het bestuur dat de partijprominenten vaker op bezoek gaan bij de lokale afdelingen en 'meer zichtbaar worden'.