Levenslange eis Zeister moskeemoord

MisdaadTegen de hoofdverdachte van de zogenaamde Zeister moskeemoord is gisteren voor de rechtbank in Utrecht levenslange gevangenisstraf geŽist. De 39-jarige Ali M. uit Zeist heeft bekend dat hij degene is die op 24 maart 2005 zijn 61 jaar oude plaatsgenoot Hassan Bouzerda heeft doodgestoken.

De moord vond plaats voor moskee 'El Mathakine' bij winkelcentrum De Clomp. Het slachtoffer was penningmeester van de moskee. Toen hij met zijn zoons het gebedshuis verliet, werd hij aangevallen met stokken door Ali M. en diens broers Mohammed, Jaouad en Said. Ook werd er met een auto op hen ingereden en gebruikte hoofdverdachte Ali een mes.

Tegen Mohammed en Jaouad werden straffen van 6 jaar geŽist, tegen Said 5 jaar. Het Openbaar Ministerie vindt dat Ali M. levenslang de cel in moet, omdat hij al eerder tot lange celstraffen is veroordeeld voor ernstige geweldsdelicten. Bovendien weigert hij iedere behandeling. Levenslange celstraf is volgens het OM de enige mogelijkheid die rest om de samenleving te beschermen tegen de agressie van Ali.

De dodelijke vechtpartij was de climax van een jarenlange vete tussen beide uit Marokko afkomstige gezinnen, die ooit buren waren. Volgens de Marokkaanse gemeenschap in Zeist is die ruzie in het verleden ontstaan door het gewelddadige karakter van leden van de familie M.