Tennisvader drogeerde tegenstanders kinderen

Icoon BizarDe 45-jarige Christophe Fauviau staat momenteel terecht voor het Hof van Asissen in de Franse stad Les Landres vanwege "het toedienen van middelen die tot de dood kunnen leiden zonder daartoe de intentie te hebben gehad", zoals de aanklacht tegen hem officieel luidt. De Fransman diende tijdens tenniswedstrijden van zijn zoon Maxime en dochter Valentine hun tegenstanders verdovende middelen toe in een poging om zijn kroost naar de nationale tennistop te helpen. Die "hulp" kan hem nu op maximaal twintig jaar cel komen te staan. Vrijdag doet het Hof uitspraak.

Voor één van de tegenstanders van Maxime, Alexandre Lagardère, hadden de praktijken van Fauviau fatale gevolgen: de toen 25-jarige Lagardère dommelde in juli 2003, na eerder op de dag tegen Maxime te hebben gespeeld, tijdens de autorit naar huis in slaap en reed zichzef te pletter tegen een boom. Wrang detail is dat Maxime totaal geen tenniscarrière ambieerde en dat de wedstrijd puur voor spek en bonen werd gespeeld. Fauviau betuigde voor de rechtbank zijn spijt jegens de nabestaanden van Lagardère, maar voelt zich daarentegen niet schuldig aan het gebeuren.

Afgezien van het genoemde voorval heeft Fauviau nog zeker 26 keer geprobeerd de tegenstanders van zijn kinderen te verzwakken door verdovende middelen in hun drankje te doen. De feiten dateren allemaal uit de periode van 2000 tot en met 2003. Overigens is hij in die periode één keer betrapt geweest, maar een sanctie van de Franse tennisbond bleef vreemd genoeg uit.

Fauviau zou naar eigen zeggen tot zijn daad zijn gekomen door een neiging tot het verheerlijken van overwinningen. Sinds 1997 deed hij klusjes voor de plaatselijke tennisclub, waar hij ook voorzag in de sportieve begeleiding van zijn kroost. "Om mijn kinderen te zien spelen, was onverdraaglijk. Ik had voortdurend het gevoel te worden beoordeeld op de prestaties van mijn kinderen. Ik heb toen mijn verstand helemaal verloren", aldus de ex-militair.

Zijn beide kinderen steunen hem overigens in de zaak, evenals zijn echtgenote. Die verklaarde voor de rechter dat ze er bij haar man zeker op aan had aangedrongen om psychische hulp te zoeken als ze wist wat er in zijn hoofd omging. Zijn dochter, die overigens wel meedraait in de top bij de Franse junioren, vermoedt dat haar vader uit liefde handelde, maar zei ook dat het tennis voor hem een obsessie was.

Christophe Fauviau
Christophe Fauviau

Met dank aan Beasjtie voor de submit.