Gijzeling in Franse school voorbij

Icoon BuitenlandsEen gewapende man heeft achttien leerlingen, een leraar en een andere medewerker van een middelbare school in het Franse Sable-sur-Sarthe, 220 kilometer ten zuidwesten van Parijs, gegijzeld in het gebouw van de school. De gijzelnemer is een 33-jarige voormalige leraar van het 'lycée', waar leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar op zitten.

De man houdt de gijzelaars vast in een klaslokaal, waarvan hij de deur gebarricadeerd heeft. De politie heeft het gebouw omsingeld en is onderhandelingen met de man gestart. Het is vooralsnog echter niet duidelijk wat de gijzelnemer precies wil; hij heeft nog geen enkele eis neergelegd. De man is gewapend met een pistool. Speciale politie-eenheden zouden inmiddels vanuit Parijs op weg zijn naar de school. De gijzelaars hebben toestemming gekregen om met hun mobiele telefoon te bellen met familie en vrienden.

De oud-leraar gaf tot twee jaar geleden op invalbasis les op de school, maar is sindsdien werkloos. Hij zou met zijn daad willen protesteren tegen het feit dat het hem zoveel moeite kost om een nieuwe baan te vinden. De conciërge van de school meldde dat de man erg depressief was toen hij twee jaar geleden de school verliet. Hij werd vandaag het gebouw binnengelaten omdat "wij wisten wie hij was", aldus de concièrge. "Hij zag er normaal uit", zo zei hij.

Update 20:10
De gijzeling is inmiddels afgelopen. Volgens een woordvoerder van de regionale regering onderhandelde de politie met de gijzelnemer, die zich uiteindelijk overgaf. Alle gijzelaars zijn ongedeerd.

Met dank aan leejow voor de submit.