Aboutaleb haalt enorm aantal stemmen

De Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen meer stemmen gehaald dan PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. De uit Marokko afkomstige wethouder kreeg ruim 46.000 voorkeurstemmen, bijna 11.000 meer dan Asscher. In totaal koos 14% van de Amsterdamse kiezers voor Aboutaleb.

Kopstukken uit de landelijke politiek die ook in de hoofdstad op de lijst stonden, zij het bij andere partijen, kregen een stuk minder voorkeurstemmen. GroenLinks Kamerlid Marijke Vos, die raadslid wil worden in Amsterdam, kreeg 6.400 stemmen. Frits Bolkestein, lijstduwer voor de VVD, haalde er 2.391.

Drie tekort
Een hertelling van de stemmen heeft in Amsterdam een negatief gevolg opgeleverd voor de linkse actiepartij Amsterdam Anders/De Groenen. De partij raakte haar ene zetel kwijt. Ze zijn 3 stemmen tekort gekomen. Tijdens de bekendmaking vandaag van de definitieve uitslag bleek die zetel naar GroenLinks te zijn gegaan, die nu op zeven zetels uitkomt. Jupijn Haffmanns van AA/DG heeft om een hertelling gevraagd, maar dat verzoek is niet ingewilligd, omdat het door de computerstemming alleen 'weer een druk op de knop' zou betekenen. ''Nou ja, dan heb ik nu meer tijd om actie te voeren, tenslotte zijn we een actiepartij'', zo besloot Haffmans. De partij blijft wel in twee deelraden vertegenwoordigd.

Coalitie
De PvdA denk dat men snel een nieuw college kan vormen in de hoofdstad. Meest voor de hand ligt een geheel linkse coalitie met PvdA, SP en GroenLinks, goed voor 33 van de 45 zetels.

Toch wil de Amsterdamse PvdA-leider Asscher nog geen duidelijkheid geven over of de PvdA linksom of rechtsom (met de VVD) zal gaan. De VVD heeft laten weten weer te willen samenwerken met de PvdA.

Uitslag Amsterdam 2006