PvdA Rotterdam wil formateur

Grote vraag na de verkiezingswinst van de PvdA in Rotterdam is welk college daar gevormd moet worden. De havenstad is feitelijk verworden tot een 'tweepartijenstad': de PvdA met 18 zetels, Leefbaar Rotterdam met 14 zetels. De rest van de partijen, ook de grote landelijke, zijn geminimaliseerd of waren al klein.

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst wil dat er zo snel mogelijk een formateur wordt benoemd voor de collegeonderhandelingen. Hij wil graag het voorbeeld van vier jaar geleden volgen, toen een formateur de onderhandelingen ondersteunde. Het liefst zou de PvdA'er een breed college vormen ''waar zoveel mogelijk Rotterdammers zich herkenbaar in voelen.''

Leefbaar Rotterdam heeft echter bij monde van fractieleider Marco Pastors al laten weten niet met de PvdA te willen samenwerken. Ook de VVD zou geen interesse meer hebben. Over blijft dan eigenlijk alleen nog een draai naar links. PvdA, GroenLinks en SP kunnen bogen op 23 zetels, net genoeg in de 45 zetels tellende raad. De vraag is echter of de PvdA genegen is zich zomaar 'uit te leveren' aan de kleine linkse partijen. Ze zouden met hun weinige zetels (SP 3, GL 2) de PvdA wel eens veel te veel de linkse hoek in kunnen trekken.

Volgens hoogleraar sociologie Anton Zijderveld (CDA) zou de PvdA toch moeten proberen een college te vormen met CDA en VVD: ''Iedereen is het er over eens dat het oude college van B&W het verrassend goed heeft gedaan. Het is veiliger, schoner en prettiger geworden. Alleen die polarisatie, tussen etnische en autochtone Rotterdammers is een probleem.'' Dat laatste is volgens hem vooral te wijten aan Leefbaar Rotterdam. Wel zit Van Heemst volgens de socioloog de komende vier jaar in een spagaat tussen nieuwe en oude kiezers: ''De PvdA-leider moet de etnische Rotterdammers die op hem stemden tevreden houden. Maar ook de 'oude' kiezers, die zich eerder van de PvdA afkeerden, terug zien te winnen.''

De Rotterdamse hoogleraar M. van Schendelen, die vier jaar geleden als formateur aan de wieg stond van het college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD, verwacht overigens dat Leefbaar Rotterdam en PvdA over drie weken toch om de tafel gaan zitten voor oriënterende gesprekken.

Uitslag Rotterdam
Uitslag en zetelverdeling Rotterdam


Met dank aan PIM4EVER voor de submit.