Van Beek nieuwe fractievoorzitter VVD

Icoon PolitiekWillibrord van Beek is tijdelijk de nieuwe fractievoorzitter van de VVD, zo heeft de fractie van de partij woensdagavond besloten. Van Beek volgt Jozias van Aartsen op, die vorige nacht opstapte na het verlies van de VVD in de gemeenteraadsverkiezingen.

Van Beek zit sinds 1998 in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij gedeputeerde in Noord-Brabant. Hij is vooral gespecialiseerd in Binnenlandse Zaken, maar heeft ook weet van Defensie en Financiën. Van Beek zal als "tussenpaus" gaan fungeren, totdat de VVD over enkele maanden, begin juli, een nieuwe lijsttrekker kiest. De tussenpaus heeft aangegeven zich niet beschikbaar te stellen als lijsttrekker.

De belangrijkste kandidaat voor dit lijsttrekkersschap lijkt op dit moment Mark Rutte te zijn. De staatssecretaris van Onderwijs gaf woensdag aan wel oren te hebben naar de job, maar zal pas later vandaag (donderdag) definitief uitsluitsel geven. Opvallend detail is het feit dat Rutte leider was van de campagne van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen, die dus verloren gingen.

Een ander veelgenoemde naam voor het lijsttrekkersschap was die van Henk Kamp, minister van Defensie. Hij liet echter weten geen trek in de baan te hebben. Ook minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie meldde geen lijsttrekker te willen worden.


Willibrord van Beek


Met dank aan pberends voor de submit.