Demonstratie voor zoenen in het openbaar

Icoon Buitenlands Ongeveer 150 Indonesische vrouwen zijn vandaag in Jakarta de straat op gegaan om te demonstreren tegen een wet die zoenen in het openbaar verbiedt. Ook verbiedt de wet pornografie, het tonen van blote benen en schouders en erotische kunst.

Een paar islamitische partijen, die gesteund worden door conservatieve moslimorganisaties, ijveren voor een dergelijke wet. Het ontwerp voor de wet werd in 1999 al opgesteld en is nu uit de kast gehaald. De parlementscommissie buigt zich momenteel over de wet. Volgens voorzitter Balkan Kaplale verkeert Indonesië op dit moment in een morele crisis. Hij denk dat de tsunami mogelijk een straf van God was. "Misschien kunnen we dergelijke tragedies door deze wet aan te nemen in de toekomst voorkomen", aldus Kaplale.

De president van Indonesië heeft zich nog niet in het openbaar uitgelaten over de wet. Indien de wet zou worden aangenomen, zou een overtreding kunnen leiden tot maximaal tien jaar gevangenisstraf en ruim 80.000 euro boete. Volgens progressieve vrouwenorganisaties tast de wet de mensenrechten en de artistieke vrijheden aan.


Demonstratie voor zoenen


Met dank aan Aether voor de submit.