Grootschalige gijzeling in Bagdad

Icoon BuitenlandsGewapende mannen hebben in de Iraakse hoofdstad Bagdad zeker vijftig medewerkers van beveiligingsbedrijf Al Rewaq gegijzeld. De mannen drongen, gekleed in uniformen van de commandotroepen van de politie, het bedrijf binnen en dwongen de medewerkers in auto's te stappen. Het is onduidelijk waar ze vervolgens naartoe gingen.

Dinsdagavond vond de politie in een soennitische wijk in het westen van Bagdad een busje met daarin de lichamen van achttien vermoorde mannen. Elders in de hoofdstad werden nog eens twee vermoorde mannen aangetroffen. De slachtoffers zijn opgehangen, een van hen had het touw nog om zijn nek.

Het geweld in Irak is opgelaaid sinds de aanslag op een belangrijke sjiitische moskee in de stad Samarra, twee weken geleden. De sjiieten namen na de aanslag wraak door enkele soennitische geestelijken te vermoorden. Ook werden soennitische moskeeën vernield. Er zijn de afgelopen weken zeker 400 doden gevallen bij geweld tussen de beide bevolkingsgroepen in Irak. Er wordt gevreesd voor een burgeroorlog.