Van Aartsen weg na matige uitslag VVD

Jozias van AartsenJozias van Aartsen is vannacht afgetreden als fractievoorzitter van de VVD. De liberale voorman toonde zich gisteravond tijdens het verkiezingsdebat nog enigszins optimistisch over de uitslag van de raadsverkiezingen, maar later besloot hij toch zijn conclusies te trekken. De VVD zakte van 1374 naar 1246 gemeenteraadszetels, waar gehoopt was op een kleine winst.

"We hebben intensief en met een grote eensgezindheid campagne gevoerd. Het resultaat is van ons allemaal. Maar er is maar ÚÚn die de gezamenlijke verantwoordelijkheid op zich kan nemen. En dat ben ik", zo meldde de voormalige aanvoerder van de VVD in een persverklaring. Om 11.00 uur volgt een persconferentie. Als fractievoorzitter wordt Van Aartsen tijdelijk vervangen door Kamerlid Bibi de Vries. De fractie moet op korte termijn een opvolger kiezen voor Van Aartsen. Hij zal wel in het parlement blijven.

De VVD richtte zich in de verkiezingscampagne vooral op de PvdA, die in spotjes, acties en speeches het mikpunt werd. Dat ontlokte PvdA-leider Wouter Bos de uitspraak dat Van Aartsen 'de beste campaigner' voor de sociaal-democraten was. In het verkiezingsdebat gisteravond laat toonde Van Aartsen zich nog strijdvaardig, en liet hij weten de ingezette weg door te willen zetten tot de parlementsverkiezingen van 2007. "Gemeenteraadsverkiezingen zijn altijd moeilijk voor de VVD. We verwachten nooit een geweldige uitslag. De raadsverkiezingen zijn sowieso heel moeilijk voor de regeringspartijen. Wij zijn nog het meest stabiel."

Met dank aan Lyr, The_T, Longmen, ziggyziggyziggy en TJDoornbos voor de submit.