Opmerkelijke uitslagen verkiezingen

VerkiezingenTijdens de gemeenteraadsverkiezingen hebben zich in sommige plaatsen zoals altijd opvallende uitslagen voorgedaan. Hieronder volgt een selectie:

Tegen de landelijke trend in verloor de SP in Oss, de thuishaven van Jan Marijnissen, veel stemmen. De partij ging van ruim 38% naar iets minder dan 30% (van 15 naar 11 zetels). De dochter van Jan, Lilian, staat daar op plaats twee bij de SP. Marijnissen wijt het verlies aan lokale problemen met onder meer een ziekenhuis dat moest sluiten, en het hoge percentage waarop de partij stond.

In Delfzijl stemde maar liefst 20% van de kiezers blanco. Dit opmerkelijke hoge aantal heeft te maken met het wanbeleid en de ruzies die daar in de raad gevoerd zijn. Verschillende instanties hadden opgeroepen uit protest blanco te stemmen. De grootste partij werd de PvdA, met 9 zetels. Gemeente Belangen werd daar keihard afgestraft en verloor alle 6 haar zetels.

In Den Haag hebben de Islamitische Democraten één zetel gehaald (3,1% van de stemmen). AEL-leider Abou Dyab Jahjah had voor die partij een positief stemadvies uitgebracht. Er zouden vooral veel Turken op de partij hebben gestemd.

De Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN), die landelijk geen deuk in een pakje boter slaat maar in de gemeente Reiderland de grootste was in 2002, verloor daar haar koppositie en zakte ineen van 34 naar 18%. De PvdA profiteerde van de teloorgang bij de communisten en steeg fors.

In Heiloo, een 'rijkeluisdorp' bij Alkmaar, haalde de NCPN opmerkelijk genoeg twee zetels (bijna 10% van de stemmen). Dat zou vooral te danken zijn aan de lokale leider aldaar, die zich vol inzet voor minima en een niet aflatende strijd voert tegen het gemeentebeleid.

Tweede Kamerlid Hilbrand Nawijn, die in Zoetermeer meedeed met de Lijst Nawijn, haalde daar 5 zetels.

Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn, haalde in Tilburg 11,9% van de stemmen met zijn eigen lijst; goed voor 5 zetels.

Michiel Smit, die geregeld voorbijkomt in nieuwsberichten op FOK!, wist met Nieuw Rechts in Rotterdam slechts 0,7% van de stemmen te trekken. Dat is tekort voor een raadszetel. Daarvoor was ongeveer twee procent nodig. In Ridderkerk haalde Nieuw Rechts wel een zetel (3,7%).

In Winterswijk hadden de kiezers duidelijk genoeg van de VVD: de liberalen duikelden omlaag van 34,7 naar 12,5%. De nieuwe partij Winterswijk Belang werd in één klap de grootste met 34% van de stemmen.

In Zaanstad wist de Partij voor de IJsbaan 3,1% van de stemmen te halen: goed voor één zetel. De partij heeft als doel uiteraard een kunstijsbaan te realiseren, maar wil ook ijveren voor verbetering van sportklimaat en sportprestaties in de Zaanstreek.

Meer opmerkelijke uitslagen mogen gemeld worden in reacties. Die kunnen dan verwerkt worden in het bericht.