Citotoets door 8 scholieren foutloos gemaakt

Icoon OnderwijsVan de in totaal 162.000 leerlingen uit groep 8 die deelnamen aan de jaarlijkse Citotoets, hebben er acht de tweehonderd opgaven foutloos gemaakt. Vorig jaar wist geen enkele leerling de toets foutloos te maken. Verder hadden 21 leerlingen slechts één fout, dit waren er vorig jaar 7. Het Cito maakte vandaag de uitslag van de landelijke eindtoets bekend.

Ook dit jaar waren de meisjes beter op gebied van taal dan de jongens. Daarnaast waren de jongens weer beter in rekenen en wiskunde. De leerlingen die voor waren op hun leeftijd behaalden een hogere score. In deze groep is het aandeel meisjes hoger.

De Citoscore wordt gebruikt door leraren om een advies te kunnen geven over de keuze van het voortgezet onderwijs. Doordat de toets bijna elk jaar hetzelfde wordt gemaakt, krijgen elk jaar ongeveer evenveel leerlingen een advies voor het vwo, de havo of een leerweg in het vmbo. De leerlingen behaalden dit jaar een gemiddelde score van 535 punten, een halve punt hoger dan in 2005. De maximumscore is 550 punten.

Vanaf vandaag krijgen de deelnemende scholen van het Cito de leerlingrapporten met daarin de uitslagen. In 2007 zal de Citotoets op 6, 7, en 8 februari worden afgenomen, waarbij rekening is gehouden met de voorjaarsvakanties in het land en het islamitisch offerfeest.