CDA wil growshops aan banden leggen

Icoon WietnieuwsHet CDA heeft de aanval geopend op het Nederlandse softdrugsbeleid. Fractieleider Maxime Verhagen wil dat de zogenaamde growshops aan banden worden gelegd, zo zei hij vanochtend op een persconferentie. Er moet een vergunningenstelsel komen voor dergelijke winkels, en de klanten moeten worden geregistreerd, zodat nagegaan kan worden of zij zich thuis met wietteelt bezighouden.

In growshops worden producten verkocht waarmee hennep kan worden gekweekt voor de productie van marihuana, zoals zaad, potgrond en lampen. De verkoop hiervan is legaal. In Nederland zijn ongeveer vierhonderd growshops. Het CDA pleit ervoor in de toekomst alleen nog vergunningen af te geven voor een growshop indien de eigenaar kan aantonen dat hij niets met de wietteelt van doen heeft. Verhagen wil de voorstellen binnenkort inbrengen in de Tweede Kamer, en rekent op steun van de VVD.

Op de bijeenkomst vanochtend liet Verhagen weten het liefst alle coffeeshops waar de verkoop van softdrugs wordt gedoogd, te verbieden. Maar hiervoor is volgens de CDA'er geen Kamermeerderheid. De fractieleider is echter verheugd over het feit dat steeds meer gemeenten coffeeshops weren, en dat er op sommige plaatsen een blowverbod in de openbare ruimte is ingesteld.