Van Aartsen bang voor linkse grote steden

Jozias van AartsenVVD-aanvoerder Jozias van Aartsen vreest voor de positie van zijn partij in tal van grote steden. Volgens de VVD'er lopen deze steden de kans in de toekomst door een volledig links college van PvdA, GroenLinks en SP te worden bestuurd. De PvdA zou zich in de verkiezingscampagne onvoldoende uitspreken tegen dergelijke samenwerking.

Op het moment wordt alleen Nijmegen, in de volksmond 'Havana aan de Waal' genoemd, bestuurd door een coalitie van de drie linkse partijen. Een stad waar volgens Van Aartsen de lasten fors werden verhoogd, de auto's werden verjaagd en plannen bestaan om de vrije schoolkeuze te schrappen. Het rode gevaar dreigt na de gemeenteraadsverkiezingen van morgen ook voor Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Leeuwarden, Groningen, Haarlem, Enschede en Amsterdam, zo betoogde Van Aartsen tijdens een bijeenkomst gisteren. "Laat het tot u doordringen. Bijna drie miljoen Nederlanders waarvan de kans bestaat dat ze geregeerd gaan worden door een links college."

"We hebben een probleem in tal van grote en kleine gemeenten. En dat is dat de mannen en vrouwen van de rode clubs van Marijnissen en Halsema klaar staan met hun fiets. En de PvdA, die dreigt bij hen achterop te springen", aldus Van Aartsen. In de meeste van de genoemde steden leveren de liberalen momenteel nog wethouders. Bijvoorbeeld in Amsterdam, waar de VVD sinds 1990 in het stadsbestuur zit. Lijsttrekster Laetitia Griffith (VVD) liet onlangs nog weten graag verder te gaan met de PvdA. Omgekeerd lijkt die liefde wat bekoeld. "Ik maak mij steeds meer zorgen over samenwerking met de VVD, gezien hun standpunt over het huurbeleid", stelde PvdA-voorman Lodewijk Asscher in Het Parool.

----
Zie ook de FOK!poll over de gemeenteraadsverkiezingen.