Kalou niet bij hoorzitting IND

Salomon KalouNederlander-wannabe Salomon Kalou zal niet persoonlijk verschijnen bij een hoorzitting bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Bij de zitting, aanstaande donderdag in Rijswijk, zal het laatste besluit van minister Rita Verdonk in de naturalisatiekwestie met betrekking tot de voetballer onder de loep worden genomen. In overleg met zijn advocaat heeft Kalou besloten het bij een schriftelijke toelichting te houden.

"We kunnen niet voldoen aan de voorwaarden die minister Verdonk in haar brief van 28 februari heeft gesteld. Dat zullen we haar schriftelijk meedelen. In onze brief zullen we ook haar argumenten en haar eisen die ze aan Kalou blijft stellen, opnieuw aanvechten", zegt mr. Jelle Kroes, de raadsman van de Feyenoord-voetballer. Het is daarbij niet de bedoeling van Kalou de procedure stop te zetten. "Maar hij is wel enorm teleurgesteld. Die laatste brief van Verdonk is zeer ongunstig voor hem." In het laatste besluit stipte Verdonk het feit aan dat Kalou nog niet is geslaagd voor zijn inburgeringsexamen, en gaf ze aan een bevestiging van de voetballer te willen hebben dat hij zich permanent in Nederland wil vestigen.

In een column in De Telegraaf stelt voormalig topvoetballer Johan Cruijff de beslissing van de minister niet te begrijpen. "Ook de afgelopen week heb ik de reactie van minister Verdonk binnenstebuiten gekeerd, maar ik ben er nog steeds niet achter waar het probleem zit. (..) Naast mij hebben ook anderen uit het topvoetbal aangegeven, dat de uitzonderlijke kwaliteiten van deze jonge speler niet ter discussie staan. Volgens mij ging het toen alleen daar om. Ook omdat daarmee de speciale regeling in de wet voor topsporters kon worden getoetst. Gezien alle positieve reacties dacht ik dat daarmee de kous af was. Helemaal toen de minister van alle kanten kreeg opgelegd, dat ze haar besluit moest heroverwegen. (..) Nu is er ineens sprake van allerlei andere procedures."