Bevolking NL negatief over liberalisering

Icoon EnquêteDe Nederlandse bevolking is niet echt te spreken over het liberaliserings- en privatiseringsbeleid dat de overheid in de afgelopen jaren heeft gevoerd. Liefst 69 procent van de Nederlanders wil dan ook afzwakking van dat beleid, zo blijkt uit een onderzoek dat Maurice de Hond in opdracht van de Socialistische Partij (SP) uitvoerde. Daaruit blijkt ook dat slechts tien procent van de Nederlanders positief is over de privatiseringen die de overheid in de afgelopen 25 jaar doorvoerde, terwijl 63 procent deze juist betreurt.

Zo blijkt de privatisering van de Nederlandse Spoorwegen in de ogen van de bevolking meer kwaad dan goed te hebben gedaan: driekwart van de Nederlanders beschouwt deze als mislukt, 63 procent zou de privatisering graag teruggedraaid zien. Ook is 55 procent van de bevolking ontevreden over de liberalisering binnen de energiesector. Ook die binnen het streekvervoer en de taxibranche wordt als een verslechtering gezien in de ogen van respectievelijk 52 en 48 procent van de Nederlanders. Hogere prijzen, een slechtere dienstverlening en kwaliteit en de indruk dat de winst belangrijker worden geacht dan de mens zijn veelgenoemde klachten. Wel is een kleine meerderheid positief over de gevolgen die de liberalisering binnen de telefoniemarkt met zich meebracht.

Voor SP-voorman Jan Marijnissen geven de resultaten van het onderzoek genoeg aanleiding om een einde te maken aan "de golf van privatiseringen en liberaliseringen". In de eerste plaats zou hij het wetsvoorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken om de energiebedrijven te splitsen het liefste weggestemd zien, aangezien er in zijn ogen "al veel te veel verkwanseld is uit een blind geloof in alsmaar meer marktwerking".