'Wiegel hield fraude onder de pet'

Hans WiegelVVD-erelid Hans Wiegel is in opspraak gekomen omdat hij zou hebben nagelaten een miljoenenfraude te melden. Als president-commissaris van het computerbedrijf Copaco was hij in 2002 op de hoogte van een oplichtingszaak, maar hij besloot beleggers niet te waarschuwen en de kwestie uit het jaarverslag te houden.

In de zaak zijn inmiddels drie personen veroordeeld. Wiegel bevestigt dat hij destijds op de hoogte is gebracht, maar zegt na overleg met accountants en juridische adviseurs bewust niets naar buiten te hebben gebracht. "Wij konden en mochten hier niets over in het jaarverslag zetten, zo was en is onze opvatting", stelt de voormalig politicus nu. Hem was bekend dat de fraude kon leiden tot naheffingen en boetes van maximaal 24 miljoen euro.

Volgens Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), kan het absoluut niet dat er geen melding wordt gemaakt van een dergelijk fraudegeval. "Dat is zeer relevant voor de cijfers. Die zijn dus onvolledig. De accountant moet dit controleren, en de president-commissaris moet erop toezien dat deze informatie in het jaarverslag terechtkomt", meent De Vries. Onlangs stelde de VEB al dat Wiegel een potje maakt van zijn commissariaten. Niet alleen bij Copaco, maar ook bij drankbedrijf Wessanen en de door Maurice de Hond geleide IT-financierder Newconomy zou Wiegel zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek en onvoldoende zijn opgekomen voor de belangen van aandeelhouders.