Wiegel: 'D66 mag fijn buiten gaan spelen'

Hans WiegelVVD-coryfee Hans Wiegel deed vanavond van zich spreken op een verkiezingsbijeenkomst in Groningen. Het orakel van Diever richtte zich vooral op D66, dat volgens hem na de verkiezingen van 2007 uit de coalitie zal worden gewipt. "D66 mag fijn buiten gaan spelen en kereltje Pechtold kan als veilingmeester het laatste kaveltje van zijn partij afmijnen", zo maakte Wiegel duidelijk.

Volgens het liberale erelid zullen CDA en VVD bij de eerstvolgende verkiezingen genoeg zetels halen om zonder D66 een meerderheid te vormen. "Alexander de Grote kan dan weer weg uit het vunzige Den Haag", sprak Wiegel, met een knipoog naar de D66-minister voor Bestuurlijke Vernieuwing. Ook Wouter Bos moest het ontgelden. De PvdA-leider is in de ogen van Wiegel een heilige boon met een glad verhaal van gebakken lucht die niet kan kiezen en geen stelling durft te nemen. "Wat een verschil met Joop den Uyl. Die stond tenminste ergens voor. Dat was een echt mens, een naturel. Daar had ik respect en bewondering voor."

Ook Van Aartsen richtte zich in zijn toespraak op dezelfde bijeenkomst op de PvdA. "Bos is een aardige, vriendelijke meneer", hield de VVD-aanvoerder zijn gehoor voor. "Maar achter hem staat nog steeds de hele ouwe sociaaldemocratische hap en die komt weer terug. En Bos heeft te weinig om daar weerstand tegen te bieden."

Het Kamerlid is er net als Wiegel van overtuigd dat CDA en VVD in 2007 een meerderheid gaan halen. Een geheim wapen moet hem daarbij gaan helpen, zo verklaarde Van Aartsen, die in juli van dit jaar tot lijsttrekker van de VVD hoopt te worden verkozen.