Stemwijzer wijst vaak naar nazistische NVU

Icoon VerkiezingenDe digitale stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen geeft regelmatig het stemadvies NVU af. Dat heeft een woordvoerder van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) vandaag toegegeven. De nazistische NVU is als deelnemende partij opgenomen in de online-stemwijzer van Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen. Ook in Oss en Venray doet de partij mee aan de verkiezingen.

In Arnhem en Nijmegen komt circa 18 procent van de bezoekers uit bij de NVU als meest geschikte partij, in Apeldoorn is dat percentage zelfs 27. In de stemwijzer scoort de partij op standpunten als het stopzetten van de bouw van moskeeŽn en bijvoorbeeld meer geld voor politie in de strijd voor de veiligheid. Dat de partij het nazisme verheerlijkt of een ronduit antisemitisch karakter heeft, komt in de stemwijzer echter niet naar voren.

Volgens de IPP betekent een hoge score niet automatisch dat mensen het eens zijn met het volledige gedachtengoed van de NVU. Ook zou de totaaluitslag door sympathisanten van politieke partijen te manipuleren zijn, door meerdere keren de enquÍte in te vullen. "Als mensen de hele avond achter de computer zitten en op de NVU willen uitkomen, kan dat. We hebben geen blokkade ingebouwd", verklaart Nico Bloot van het IPP. De Arnhemse SP-lijsttrekker Gerrie Elfrink zegt geen voorstander te zijn van de digitale stemadviseur. "Het probleem met die NVU is dat de stelling 'Hitler was best okť' of 'Anton Mussert moet gerehabiliteerd worden' ontbreekt."