Verdonk: Iran is veilig voor homoseksuelen

Rita VerdonkIraanse homoseksuele asielzoekers kunnen met een gerust hart terugkeren naar hun eigen land. Dat stelt minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk. "Er is geen sprake van executie of een doodstrafvonnis op grond van het enkele feit dat iemand homoseksueel is", schrijft Verdonk vandaag aan het parlement.

Het uitzetten van Iraanse homo's was gestaakt nadat er afgelopen zomer berichten waren over de executie van twee homoseksuele tieners. De Iraanse autoriteiten hebben echter het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verzekerd dat de twee niet zijn opgehangen wegens hun seksuele voorkeur, maar vanwege beroving, kipnapping en verkrachting van een minderjarige. Volgens Verdonk staat in het streng-islamistische Iran wel de doodstraf op homoseks, maar het homoseksueel zijn op zich zou geen reden zijn voor executie. Mensenrechtenorganisaties twijfelen over die informatie.

Ook voor christenen zou het land van president Mahmoud Ahmadinejad veilig zijn. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg Verdonk twee weken geleden hun uitzetting op te schorten, maar de liberale bewindsvrouw ziet daarvoor geen aanleiding. Verdonk erkent dat christenen -en dan vooral bekeerde moslims- door de Iraanse autoriteiten worden gediscrimineerd. Wie zijn geloof 'in stilte' belijdt, zou echter niet of nauwelijks problemen ondervinden. Iran staat in de topvijf van landen waaruit asielzoekers naar Nederland komen, met 557 vluchtelingen in 2005. Hoeveel personen hiervan vanwege hun seksuele of religieuze achtergrond vluchten, is niet duidelijk.


Twee homoseksuele tieners worden geŽxecuteerd
wegens 'beroving, kidnapping en verkrachting'Met dank aan Nyrem en Zwaffel voor de submit.