Gladheid hindert het verkeer

Icoon Vervoer Het winterse weer veroorzaakt nog op veel plaatsen problemen in het verkeer. De problemen op de weg vallen tot nu toe nog mee, hoewel de ANWB wel waarschuwt voor plaatselijk spekgladde wegen. Op het spoor worden de ergste problemen in de loop van de dag verwacht. Volgens het KNMI kunnen we nog een aantal dagen sneeuw verwachten, die soms gepaard zal gaan met een stormachtige wind of met mist.

Waarschijnlijk zal het met de files op de weg wel meevallen, mede omdat de vrijdagochtendspits normaal gesproken al vrij rustig is. "De automobilisten zijn na een paar opeenvolgende dagen van sneeuw en gladheid blijkbaar goed voorbereid de weg opgegaan en passen hun snelheid aan", aldus een woordvoerster van het KLPD. "Er is, wat de drukte betreft, sprake van een normale ochtendspits." Rond 9 uur vanochtend stond er 169 kilometer file.

Toch moeten automobilisten extra goed opletten. Gisteravond laat nog reden er dertien auto's op elkaar op de A79 door plotselinge sneeuwval en gladheid. Het wegdek van een grote langgerekte brug nabij de afslag Valkenburg-Houthem was plotseling bevroren.

Op het spoor zijn er al meer problemen. Zo rijden er momenteel geen treinen van en naar het knooppunt Gouda door de weersomstandigheden. De vertragingen daar kunnen oplopen tot meer dan een uur. ProRail waarschuwt reizigers bovendien dat er vermoedelijk aan het eind van de ochtend of aan het begin van de middag grote problemen kunnen ontstaan onder de lijn Roosendaal-Hengelo.