PvdA plant 100.000 nieuwe banen

Icoon PolitiekDe PvdA wil degenen die 'thuiszitten met een uitkering' aan het werk krijgen door honderdduizend nieuwe banen te scheppen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Op een lijsttrekkerbijeenkomst in Rotterdam heeft de sociaal-democratische partij dit, en andere nieuwe standpunten, bekendgemaakt. Vanavond werd het 'Stedencontract', waar alle plannen instaan, door alle PvdA-lijsttrekkers ondertekend.

Werkgevers moeten worden gestimuleerd om banen aan te bieden aan laaggeschoolden, zo meent de PvdA. Om dat bereiken wil de partij de werkgeverslasten voor dit type werk reduceren. Als bedrijven jongeren tot 24 jaar tegen het minimumloon in dienst nemen, hoeven ze van de sociaal-democraten geen sociale premies in te leveren. Ook willen ze een werkbonus die kan oplopen tot vijfhonderd euro instellen, en arbeidsplaatsen in de publieke sector creëren.

Eén van de verdere doelen is het scheppen van honderdduizend extra stageplekken voor zowel gemotiveerde en ongemotiveerde jongeren, want de PvdA richt zich eveneens op degenen die nu lamlendig op de bank hangen. De partij heeft ook stimulerende punten in het programma als het tot de helft terugbrengen van de schooluitval bij het VMBO, en het aantal inburgeringsplaatsen voor allochtonen in vier jaar laten stijgen van 45.000 naar 100.000.

PvdA-leider Wouter Bos heeft in het contract beloofd zich in Den Haag in te zetten voor het verwezenlijken van de ambities.

Met dank aan Harvest voor de submit.