Geen straf voor vrouw die vriend doodstak

Icoon JustitieDe vrouw die vorig jaar in het Groningse Beerta haar vriend met een mes om het leven bracht, heeft van de rechtbank in Groningen geen straf opgelegd gekregen. De rechtbank ontsloeg de 30-jarige vrouw vandaag van alle rechtsvervolging. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van vijf jaar geëist.

De vrouw stak haar 33-jarige vriend in de nacht van 13 op 14 augustus in zijn slaap dood met een mes. Het gebeuren vond plaats in de woning van de twee. Meteen na haar daad belde de vrouw de politie, die haar in de buurt van de woning aantrof. Tegenover de rechter verklaarde de vrouw vandaag jarenlang mishandeld en bedreigd te zijn en geen andere uitweg meer te zien. De rechtbank achtte doodslag bewezen, maar zag af van een straf omdat er op het moment van de steekpartij sprake zou zijn van psychische overmacht.

Het OM is van mening dat de vrouw, die zwanger was toen ze tot haar daad overging, haar vriend eerder had moeten verlaten. De rechtbank oordeelde echter dat de voorgeschiedenis van misbruik en geweld dat voor haar heel moeilijk maakte. De vrouw zou door haar lage gevoel van eigenwaarde haar vriend niet hebben durven verlaten. Het OM weet nog niet of het in hoger beroep gaat.