Balkenende roept allochtonen op tot stemmen

Icoon VerkiezingenJan Peter Balkenende heeft allochtonen opgeroepen te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week. Het is volgens de premier dè manier om beter deel uit te maken van de Nederlandse samenleving. Balkenende deed zijn uitspraken op een bijeenkomst met Turkse kandidaat-raadsleden en journalisten in Rotterdam.

"Integratie is een kans; mensen mogen nooit het gevoel krijgen dat ze er niet bijhoren", aldus Balkenende. De CDA-politicus herhaalde tevens dat Nederlandse moslim-organisaties zich in de zaak rond de spotprenten van de profeet Mohammed constructief hebben opgesteld. De premier prees hen voor het zoeken van het debat en het afwijzen van geweld.

Balkenende zei voorts het belangrijk te vinden dat allochtonen Nederlands spreken. Een verplichting vindt hij echter wel ver gaan. Minister Verdonk (VVD) van Vreemdelingenzaken en Integratie zei in januari van dit jaar wel iets te zien in een omgangscode voor heel Nederland, waar ook Nederlands spreken op straat onder valt.