Nederlandse jeugd wordt sneller dikker

Icoon Gezondheid De Nederlandse jeugd is sinds 1997 opvallend veel dikker geworden. Bovendien worden kinderen op steeds jongere leeftijd al dik. Op dit moment is 14 procent van de jongens en 17 procent van de meisjes te dik. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO en het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit onder ruim 80.000 kinderen van 4 tot 15 jaar oud.

Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitgevoerd. De gegevens werden verzameld tussen 2002 en 2004, en zijn vergeleken met de gegevens van een onderzoek uit 1997.

Het percentage kinderen met overgewicht is in die periode voor een aantal leeftijdscategorieën verdubbeld. Het percentage kinderen met obesitas (ernstig overgewicht) is soms zelfs verdrievoudigd. Uit de studie bleek bijvoorbeeld dat 1 op de 4 meisjes van 9 jaar oud te kampen heeft met overgewicht. In 1997 was dit nog 1 op de 7, en in 1980 hadden 'slechts' 1 op de 15 meisjes van 9 last van overgewicht.

De cijfers zijn volgens de onderzoekers verontrustend. Vooral de snelle stijging van kinderen met obesitas is ernstig, omdat deze kinderen later een grotere kans lopen op diabetes en op hart- en vaatziekten.