Zo'n 20% moslimscholen in zwaar weer

OnderwijsVolgens directeur Rasit Bal van de islamitische scholenorganisatie ISBO dreigt voor 20% van de moslimscholen sluiting. Ze trekken namelijk te weinig leerlingen. Van de 46 islamitische basisscholen die Nederland nu telt, verkeren er circa 10 in problemen.

De problemen ontstaan volgens Bal omdat de scholen de zogeheten stichtingsnorm niet halen. Die norm ligt vaak te hoog, zo zegt de directeur. Bijvoorbeeld in Amsterdam waar een nieuwe school in 5 jaar tijd 323 leerlingen moet hebben.

Nu gaan in Nederland 10.000 kinderen naar een islamitische school. Uit onderzoek bleek eerder dat zeker 50% van de moslims zijn kinderen naar een basisschool geschoeid op islamitische leest wil sturen. Wanneer zo'n school gebouwd wordt blijkt echter dat de toeloop achter blijft. Bal denkt dat de negatieve beeldvorming daar aan bijdraagt. Bovendien worden de scholen vaak neergezet in wijken waar relatief weinig moslims wonen.

Als zeker de helft van de moslimouders zijn kind op een islamitische school wil hebben, zou er behoefte zijn aan minstens 120 moslimscholen. Uit eerder onderzoek bleek dat de vraag vooral uit Turkse en Marokkaanse hoek komt.