Kamer in de bres voor Taida Pasic

Taida PasicEr vormt zich mogelijk een kleine meerderheid in de Tweede Kamer die vindt dat het Kosovaarse meisje Taida Pasic haar vwo-examen in Nederland moet kunnen doen. Dat bleek gisteren tijdens het tv-programma Barend en van Dorp toen LPF-fractievoorzitter Gerard van As toespelingen in die richting maakte.

In ieder geval zullen D66, PvdA, Groenlinks, SP en Christenunie minister Rita Verdonk oproepen Taida hier te laten blijven tot haar examen. Als de LPF-fractie ook steun geeft, ontstaat er een Kamermeerderheid; de fractie moet zich daar echter nog over beraden. De advocate van het meisje heeft inmiddels al beroep aangetekend tegen de eerdere beslissing van Verdonk om haar uit te wijzen. Zij wil dat Taida de uitspraak in Nederland mag afwachten.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat de Nederlandse bevolking sterk verdeeld denkt over de kwestie: 50% steunt Verdonk; 45% vindt dat Pasic hier voorlopig mag blijven en 5% heeft geen mening/maakt het niet uit.

'Taida liet examenaanvraag schieten'
De Telegraaf meldt vandaag dat Taida Pasic gelijk met haar oude klasgenoten in mei het gewone Nederlandse vwo-examen had kunnen doen in Kosovo. Ze had daarvoor dan wel vóór 1 januari een aanvraag moeten indienen. Dat deed ze echter niet omdat ze er voor koos om in Nederland opnieuw de strijd aan te gaan met de IND en minister Verdonk.

Toen Taida met haar ouders in september met een vertrekpremie van 7.000 euro terugging naar haar vaderland, had ze de mogelijkheid om mee te doen aan het Centraal Schriftelijk Eindexamen in den vreemde. Dat is er speciaal voor leerlingen die zich ver van huis bevinden. De examens worden dan onder toezicht afgenomen op Nederlandse ambassades of militaire bases. Vorig jaar maakten vijf leerlingen gebruik van de mogelijkheid.