Medicijnen te vaak door onbevoegden voorgeschreven

Icoon GezondheidNederlandse huisartsen geven te veel van hun taken uit handen aan doktersassistentes en praktijkondersteuners. De praktijkmedewerkers schrijven geregeld medicijnen voor, terwijl ze daar niet tot bevoegd zijn. Dit blijkt uit een onderzoek dat binnenkort wordt gepubliceerd in het vakblad 'Huisarts en Wetenschap'.

Voor het onderzoek zijn vierhonderd praktijkmedewerkers gevraagd naar de zorg die zij aanbieden aan mensen met suikerziekte. Uit het onderzoek blijkt dat de arts de helft van de patiënten niet te zien krijgt en de zorg hiervoor overlaat aan de ondersteuners.

Het uitschrijven van medicijnen is geen taak van praktijkondersteuners en behoort dan ook niet tot de opleiding die de medewerkers krijgen. Eenderde van de praktijkmedewerkers schrijft toch zelfstandig recepten uit, zonder dat de arts deze recepten controleert. Doktersassistenten blijken dit zelfs vaker te doen van verpleegkundigen.

De onderzoekers noemen het "zorgelijk" dat ruim 70 procent van de huisartsenpraktijken medicijnen voorschrijven die niet standaard zijn, en dit doen op initiatief van de praktijkmedewerker en niet op initiatief van de arts.

Met dank aan Beta.Erik voor de submit.