Amsterdam-West wil jeugd gaan redden

AlgemeenEr moet alles op alles gezet worden om te voorkomen dat de toekomstige generatie die nu opgroeit in Amsterdam-West, massaal mislukt. Daarom hebben de zeven stadsdelen in West een gezamenlijk plan van aanpak ontwikkeld.

Volgens stadsdeelsecretaris Prins van Bos en Lommer is het dramatisch gesteld met de jeugd in Amsterdam-West. Hij voorspelt dat 63.000 jongeren uit de wijken de komende tien jaar op de arbeids-, woning- of vrijetijdsmarkt terechtkomen: ''Op dit moment hebben zij daartoe echter nog veel te weinig toegang.''

Amsterdam-West kampt net als in de rest van de hoofdstad met veel schooluitval, een gebrek aan vrijetijdsbesteding, werkloosheid en woningnood. De problemen in West liggen volgens Prins toch gecompliceerder dan in de rest van de stad, omdat hier relatief veel allochtonen wonen en in deze buurten de grootste concentratie armoede zit.

Het gezamenlijk plan van aanpak werd vandaag aangeboden aan burgemeester Job Cohen. Hij zei er alles aan te willen doen om te zorgen dat de plannen gerealiseerd kunnen worden. De plannen behelzen onder meer: kortere wachtlijsten voor jongeren met psychische problemen, opleidingen beter laten aansluiten bij de arbeidsmarkt, het creŽren van jongerenwerkplaatsen en het omzetten van vriendendiensten in praktisch ondernemerschap.