'Moslims goed bezig radicalisering te voorkomen'

Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken heeft vandaag de Nederlandse moslimgemeenschap een pluim gegeven omdat ze zich actiever inzetten om radicalisering van jongeren in eigen kring te voorkomen. In september 2005 leverde de VVD-bewindsman nog kritiek op de moslims, omdat de gematigden onder hen te stil waren. Daardoor zouden radicale krachten vrij spel hebben.

Volgens Remkes zijn er in het afgelopen jaar gesprekken gevoerd met besturen van moskeeŽn die als radicaal bekend staan. Een aantal daarvan heeft de toon gematigd.

Internet
Remkes sprak vandaag op een congres in Den Haag over terrorismebestrijding op lokaal niveau. Daarbij zei hij ook dat internet steeds belangrijker wordt voor radicale moslims om hun ideeŽn te verspreiden.

Radicale islamitische internetters spelen met one-liners over de radicale islam vooral in op de gevoelens van allochtone jongeren van de tweede en derde generatie. De invloed van het internet op radicalisering zou al groter zijn dan die van moskeeŽn en islamitische verenigingen.

Met dank aan Manchester voor de submit.