Geen extra verzuim onder carnavalvierders

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Vooroordelen over feestvierders die na vier of vijf dagen carnaval met hun brakke kop een dagje ziek thuis blijven om bij te komen, blijken niet te kloppen. Feestvierders uit het zuiden van het land, die vandaag op hun werk worden verwacht, zijn daar ook.

ArboNed, het orgaan dat ziekteverzuim voor ruim een miljoen werknemers registreert, gaf vandaag aan dat er geen extra ziekteverzuim onder de carnavalsvierders zou zijn. De Arbo Unie constateerde dit wel, maar gaat er vooralsnog vanuit dat mensen die zich ziek hebben gemeld, ook daadwerkelijk ziek zijn. Tijdens het feestvieren staan groepen mensen op een kluitje, gaan ze bezweet de kou in zonder jas aan en hebben door een verhoogd alcoholgebruik en minder gezond eten een lagere weerstand, aldus de Arbo Unie.

Grote bedrijven in het zuiden van het land maken steeds betere afspraken met hun personeel over de gang van zaken rond carnaval. Het wordt steeds vaker gebruikelijk om extra vrije dagen rond carnaval op te nemen om het feest te kunnen vieren, zonder dat werknemers zich daarvoor ziek melden, aldus een woordvoerder van Philips. Ook bij DSM in Limburg is er geen opvallende stijging van het aantal zieken.

Toch zijn er bedrijven die het zekere voor het onzekere nemen. Nedcar, een van de grootste werkgevers van Limburg, meldt op haar antwoordapparaat dat het bedrijf tijdens carnaval gesloten is. "Wij zijn vanaf maandag 6 maart weer te bereiken."