Donner geeft startsein bouw Westermoskee

Icoon AlgemeenNa twaalf jaar gesteggel is dinsdagmiddag in Amsterdam het startsein gegeven voor de bouw van de Westermoskee in Amsterdam-West. Minister Piet Hein Donner was aanwezig om de officiële aftrap te geven, nadat eerst geestelijken de grond waarop het gebouw komt te staan op ceremoniële wijze hadden ingewijd.

De moskee, van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs, is bijzonder omdat het zal worden gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Het ontwerp is van het Frans-joodse architectenpaar Marc en Nada Breitman. De 'mooiste moskee van Nederland', zo bestempelde Donner het toekomstige gebouw. "Het is een symbolische vermenging van culturen, van Turkse Nederlanders in een jasje van de Amsterdamse School, de Westermoskee kan er niet zijn zonder tussenkomst van (woningcorporatie) het Oosten, de naam is een knipoog naar de Westerkerk, ooit de grootste protestantse kerk in Amsterdam."

In 1994 had de toenmalige stadsdeelvoorzitter Freek Salm nog gewaarschuwd voor een 'Turks bolwerk van fundamentalisten', maar twaalf jaar later lijken de betrokkenen eenstemmig enthousiast. Behalve een gebedshuis zal het terrein worden bebouwd met woningen, kantoor- en bedrijfsruimte, maatschappelijke voorzieningen en een parkeergarage. De laatste discussies gingen over de hoogte van de minaret bij het gebouw, met 43 meter overigens een stuk lager dan de 80 meter hoge kerktoren van de Westerkerk. "Ooit waren kerktorens het symbool voor rijkdom van de stad. Ze wezen de weg door het landschap. Ze markeren nu nog een rijk verleden, de godsdienst is te gemakkelijk uit de stad verdwenen. De 43 meter hoge minaret is dan ook een verrijking van het stadsdeel", zo verklaarde Donner in zijn toespraak. Een aantal omwonenden en Kamerlid Geert Wilders hadden zich tevergeefs uitgesproken tegen de hoogte.

Westermoskee
Impressie van de nieuwe Westermoskee


Met dank aan Schepseltje voor de submit.