Joods/Marokkaans netwerk A'dam gelanceerd

AlgemeenIn Amsterdam is gisteren het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam (JMNA) gelanceerd. Burgemeester Job Cohen deed dat samen met vertegenwoordigers van beide gemeenschappen. Doel van het JMNA is de maatschappelijke intolerantie in Nederland om te buigen en een brug te slaan tussen beide bevolkingsgroepen. Directe aanleiding voor de oprichting van het netwerk zijn enkele antisemitische incidenten met Marokkaanse jongeren in de hoofdstad.

De gemeente heeft het JMNA 20.000 euro startsubsidie toegekend. Daarvan zal onder meer een reis naar Marokko worden gemaakt. De leden van het JMNA willen in het Noord-Afrikaanse land bekijken hoe Joden en Marokkanen daar vreedzaam naast elkaar leven. Verder komen er discussieavonden, zullen er speciale lessen worden ontwikkeld en zullen de leden van het JMNA persoonlijke ontmoetingen gaan organiseren die de sociale verhoudingen ten goede moeten komen. Ook is er een website (JMNA.nl) opgezet waarop onder andere Joods en Marokkaans nieuws zal komen te staan.

Het belangrijkste doel is echter het ombuigen van intolerantie in Nederland naar een klimaat van respect. Gezamenlijk wil men zich verzetten tegen uitingen van antisemitisme, islamofobie en andere vormen van discriminatie. Ook wil het netwerk actief de verharding in het Nederlandse sociale en politieke klimaat tegengaan, evenals het 'wij-zij' denken en de stigmatisering van bevolkingsgroepen.