'Financiële instorting Palestina in 2 weken'

Icoon AlgemeenInternationaal gezant James Wolfensohn heeft bemiddelaars uit het Midden Oosten verteld dat Palestina op het randje van een financiële ondergang staat. Hij verwacht dat de staat binnen twee weken in geldnood zal komen. De oorzaak zou de Israëlische afsnijding van belastingoverdrachten zijn sinds Hamas de verkiezingen gewonnen heeft.

Zelfs als de Palestijnse regering deze maand door noodmiddelen uit de Europese Unie standhoudt, zou er volgens Wolfensohn toch geweld en chaos uitbreken. Om dit te voorkomen moet men volgens hem een lange termijn financieringsplan opstellen voor een toekomstige islamitische regering.

Vorige maand dreigden enkele landen hun financiële steun aan Palestina stop te zetten, omdat ze de controversiële partij Hamas in de regering niet dulden. Hamas roept op tot de vernietiging van Israël, behalve als het land voldoet aan enkele door de partij gestelde voorwaarden.

Wolfensohn zegt dat Palestina volgende week zestig tot tachtig miljoen dollar nodig heeft om salarissen te betalen aan 140 duizend werknemers. Eén op de vier Palestijnen is afhankelijk van deze lonen. Hij waarschuwt dat onbetaalde salarissen kunnen leiden tot verstrekkende gevolgen voor de Palestijnse economie maar ook voor de veiligheid en stabiliteit van Israël.


Palestijnen zonder salaris zoeken in vuilnis naar eten