[GEZ] Een pluimveehond

Icoon AlgemeenIn TsjechiŽ worden ze al gebruikt om vogelgriep op te sporen en nu willen de douane en ministerie van Landbouw het ook in Nederland gaan introduceren: de pluimveehond. Om te voorkomen dat reizigers op luchthavens risicoproducten als vlees, veren of vogels de grens mee overnemen.

Het enige probleem is, dat de Tsjechische hond het als enige kan. De betreffende hond was eerst een drugshond maar is 'omgeschoold'. TsjechiŽ doet binnenkort verslag van hun ervaringen met de hond. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Veerman dat hij 'hoopt dat deze honden binnen afzienbare tijd kunnen worden ingezet'.

Het, toch nog, tweede probleem is ook dat het omscholen van de honden ook nog eens een extra probleem met zich meebrengt. De drugs- en tabakshonden zijn juist getraind om niet op vlees te reageren. "Elke hond heeft van nature de impuls om te reageren op vlees. Bij het trainen ligt de nadruk op het negeren daarvan. Het is lastig om dat terug te draaien", aldus een woordvoerder van de douane. Het trainen duurt ongeveer negen weken en mocht het lukken, denkt de douane dat de honden ook ingezet kunnen worden bij het opsporen van bedreigde dier- of plantensoorten.