Holbewoonsters waren eerste blondines

Habba habbaDe populariteit van blondines is niet van de afgelopen jaren of decennia. Nee, blonde vrouwen zijn al vele duizenden jaren zeer gewild bij het mannelijk volk. The Times meldt vandaag dat holenvrouwen de eerste blondines op aarde waren. Vrouwen uit Noord-Europa kregen blond haar en blauwe ogen aan het einde van de laatste ijstijd door de competitie die er was om het krijgen van een man.

Ongeveer 10.000 tot 11.000 jaar geleden kregen vrouwen voor het eerst blonde haren. Destijds was het nog een genetische mutatie die niet veel voorkwam. Mannen waren in die tijd vaak op jacht en overleden veelvuldig tijdens deze tochten. Blondines, die in die tijd toch al schaars waren, profiteerden daarvan omdat de overgebleven mannen het liefste blonde kinderen wilden. Zo kwam de 'afwijkende haarkleur' steeds vaker voor. De conclusies van het onderzoek worden door een Japanse studie bevestigd. Deze studie onderzocht het ontstaan van de genetische mutatie en dateerde deze terug naar ongeveer 11.000 jaar geleden.

De toekomst van blondines staat overigens niet vast. Een studie van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO liet zien dat natuurlijke blondines waarschijnlijk binnen 200 jaar uitsterven, omdat te weinig mensen het gen dragen. Volgens de studie zou de laatste natuurlijke blondine in 2202 in Finland geboren worden.


Met dank aan Esposa voor de submit.