Mladić eist miljoenen voor overgave

Icoon OorlogDe kop van Ratko Mladić is vijf miljoen dollar (zo'n 4,2 miljoen euro) waard. Amerikaanse onderhandelaars boden dit bedrag voor zijn overgave. Het geld dient als compensatie voor Mladić' familie en lijfwachten, zo meldt The Sunday Times vandaag. Afgelopen week werd nog de arrestatie van Mladić gemeld. Een dag later werd bekend dat hij nog steeds een vrij man is.

Mladić zou "tientallen miljoenen euro's" hebben geëist, aldus The Sunday Times. Dat was slechts een deel van zijn eisenpakket. Mladić eiste tevens dat hij niet in het openbaar zou kunnen worden gezien met handboeien om. Tevens eiste hij dat zijn vlucht als gearresteerde direct naar Nederland zou gaan, en niet via Bosnië, zoals de vlucht van ex-president Slobodan Milosević van Joegoslavië destijds. De huidige Servische premier Vojislav Kostunica wil echter niet worden gezien als iemand die een verdachte aan het tribunaal overdraagt en staat erop dat de overdracht via Bosnië gebeurt.

Bronnen van de Servische militaire inlichtingendiensten meldden dat Mladić afgelopen week minstens een dag in Belgrado heeft doorgebracht, om te onderhandelen met Servische en Amerikaanse tussenpersonen die de betreffende overheden representeren. De gesprekken brachten echter geen resultaten. Nadat de onderhandelingen waren mislukt, keerde Mladić terug naar een villa in de buurt van Belgrado, of een legerbasis op het platteland, aldus de bronnen van The Sunday Times.

In Bosnië reageert men vol verontwaardiging op het nieuws dat Mladić geld zou krijgen voor zijn overgave. Hij zou daarmee worden beloond voor zijn oorlogsmisdaden. "Hoe durven zij zoiets te bedenken?", aldus Remzija Hasanovic van de vereniging Moeders van Srebrenica.

Ratko Mladić was de opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen van 1992 tot 1995. Onder leiding van Radovan Karadzić voerde Mladić vele etnische zuiveringen uit in Bosnië, waaronder het drama van Srebrenica. Mladić is door het Joegoslavië-Tribunaal aangeklaagd voor genocide. Volgens bronnen van de Britse krant verkeert Mladić tegenwoordig in een "buitengewoon moeilijke psychologische staat".

Ratko Mladic
Ratko Mladić


Met dank aan yup voor de submit.