Vechtpartijtjes bij demonstratie op De Dam

AlgemeenEen demonstratie voor de vrijheid van meningsuiting op De Dam in Amsterdam is vandaag uitgelopen op een paar kleine knokpartijtjes. De politie wist de vechtersbazen snel uit elkaar te halen en verrichtte één arrestatie.

Rond 13:00 uur hadden zich op De Dam enkele tientallen demonstranten verzameld die betoogden voor de vrijheid van meningsuiting. Voor het protest was een vergunning verleend. Ze wilden een tegengeluid laten horen over de protesten tegen de Deense spotprenten van de profeet Mohammed. Een aantal antifascistische tegenbetogers probeerde de betoging echter te verstoren door flyers uit te delen met de oproep om vooral niet mee te doen met de groep 'rechts-extremisten''.

Volgens de Anti Fascistische Actie (AFA) was het protest georganiseerd door 'enkele Fortuynisten onder leiding van ene Michiel Mans'. De antifascisten vonden dat de rechtse betogers de dag van de herdenking van de Februaristaking (die later vandaag plaatsvindt) misbruikten. De organisatie van de demonstratie noemde de herdenking van de Februaristaking - in 1941 legden duizenden arbeiders het werk neer uit protest tegen de Jodenvervolging - juist als voorbeeld om vooral te strijden voor vrijheid van meningsuiting. De antifascisten vonden op hun beurt dat de in hun ogen 'antimoslimbetoging' een smet werpt op de herdenking.

Volgens de politie vlogen enkele antifascisten en betogers met 'White Power'sjaaltjes elkaar in de haren. De politie heeft enkele vechtersbazen onder begeleiding weggehaald van de Dam om verdere escalatie te voorkomen.