Rotterdam meest kindonvriendelijk

Icoon OnderzoekDe slechtste plaats voor kinderen om op te groeien is Rotterdam. Dat blijkt uit het onderzoek 'Kinderen in Tel' van het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de jeugdorganisaties. Daaruit blijkt dat grote steden met uitzondering van Utrecht, samen met de provincies Friesland en Groningen het laagst scoren. De beste plek voor een kind om op te groeien is het plaatsje Rozendaal in Gelderland.

Ook Harlingen doet het erg slecht. De stad met 16.000 inwoners staat tweede achter Rotterdam. Niet eerder werd de sociale situatie van kinderen per gemeente zo uitgebreid in kaart gebracht. Bij het onderzoek is bijvoorbeeld gekeken naar kindersterfte, jeugdcriminaliteit, kindermishandeling, schoolverzuim, tienermoeders en openbare speelruimte. In totaal werd er naar twaalf punten gekeken.

In grote steden woont ruim 60 procent van de jongeren in achterstandswijken, terwijl het landelijk gemiddelde bijna zestien procent is. De initiatiefnemers van het onderzoek hopen dat gemeenten aan de hand van deze cijfers meer hun best gaan doen voor kinderen en jongeren. Aanstaande dinsdag presenteren zij het onderzoek op een symposium in Amsterdam.